Brandweer Hemiksem

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Processierupsen

Informatie

Wat is de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups (Thaumatopoea processionea Linnaeus (1758)) is een behaarde rups die in de maanden mei, juni
en juli op eikenbomen voorkomt. De rupsen gaan groepsgewijs, in processie, op zoek naar voedsel in de vorm van eikenbladen.


Waar leeft de eikenprocessierups?                       
De eikenprocessierups komt oorspronkelijk uit Zuid- en Midden-Europa. De rups heeft zich, vermoedelijk door de klimaatsverandering, tegenwoordig ook in Nederland gevestigd. Zoals de naam al aangeeft leeft hij vooral op gezonde eikenbomen (voornamelijk de zomereik), die het beste gedijen op zandgrond. Maar je kunt de rups ook aantreffen op andere boomsoorten zoals de beuk, berk en Amerikaanse vogelkers. Vooral in warme en droge voorjaren gedijt de rups goed.
 
Hoe is de eikenprocessierups te herkennen?
De rupsen leven in groepen bijeen en maken op de stammen of dikkere takken grote nesten. Dit gebeurt vooral aan de zonnige zuidkant van de eikenbomen. De nesten bestaan uit een dicht spinsel van vervellingshuidjes, met (brand)haren en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen 's nachts in processie op zoek naar voedsel: de eikenbladeren. Zichtbaar gevolg zijn kaalgevreten eikenbomen.
 
In welke stadia komt de eikenprocessierups voor?
De eikenprocessierups is de larve van de nachtvlinder die haar eitjes in de maand augustus in de toppen van de eikenbomen legt. De eitjes overwinteren daar. Eind april of begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Dan ondergaan de rupsen een vijftal vervellingen, waarna ze in juli volgroeid zijn. Vervolgens verpoppen de rupsen zich in juli tot vlinder. Van eind juli tot eind augustus vliegen de vlinders uit (5 tot 20 km verder), ondertussen zetten de vrouwtjesvlinders hun eitjes af, waaruit volgend voorjaar weer jonge rupsen komen.

Wanneer verschijnen de brandharen?
Het venijn van de eikenprocessierups schuilt in de aanwezigheid van de vele microscopisch kleine brandharen op de rups, die in de maanden april/mei vanaf het derde larvale stadium naast de normale beharing verschijnen en die een actief verdedigingsmechanisme voor de soort vormen.
 
Hoeveel brandharen heeft een rups?
Een volgroeide rups heeft 700.000 tot 1 miljoen brandharen.
 
Hoe groot zijn de brandharen van de rupsen?                                       
De brandharen zijn ongeveer 2 tot 3 millimeter lang.


Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu